loga

Specialister på rödfärgning

exempelbilder exempelbilder exempelbilder exempelbilder

Falu Rödfärg

Sveriges mest beprövade husfärg.

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet och idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp, sjöbodar och ekonomibyggnader. Det har gjort Falu Rödfärg till Sveriges mest beprövade och Sveriges mest älskade husfärg.

Pigmentet

Falu Rödfärg innehåller pigment från Falu gruvas mineralisering av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden. Under processen bildas "rödmull", som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av järnockra, kiselsyra och zink.

Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande. Pigmentet är också mycket ljusstabilt, du kan hitta ett hus som inte målats på 100 år och de få pigmentkorn som finns kvar är fortfarande lika röda och fina.

Falu Rödfärg har 18% pigmenthalt.

Färgskiktet

Falu Rödfärg är en slamfärg, vilket är en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas – den släpper in väta, men tillåter fukten lika snabbt att dunsta igen. Detta minimerar risken för röta.

Kulören

Falu Rödfärgs klassiska kulör finns inte som något exakt färgnummer som kan blandas i en maskin. Kulören är lika levande som de färgmästare som bränner pigmentet. Det är ett hantverk som gått i arv sedan Falu Rödfärg på allvar startade pigmenttillverkning på gruvområdet 1764.

Jag vill läsa mer, ta mig till Falu Rödfärgs hemsida

Reklamfilm för Falu Rödfärg (antikfällan)


Reklamfilm för Falu Rödfärg (Falu gruva)

Kontakta oss