Rödfärgarna

Vanliga frågor om rödfärgning

Vanliga frågor

Vad är slamfärg?

Slamfärg är en konserverande, relativt täckande färg med matt yta. Slamfärgen låter fasaden både fuktas och torka vid olika väderlek vilket gör att fasaden håller sig länge då rätt fuktbalans bibehålls i träet.
Slamfärg förknippas oftast med Falu Rödfärg och har varit en självklar del i svensk historia i över 500 år och fick sin kulmen på 1900-talet då den svenska stugan med vita knutar blev en självklar symbol för den svenska landsbygden.
Slamfärg finns i flera kulörer så som till exempel ljusröd, svart och grå. Men det är den traditionella röda som är mest känd.

Vilken färg använder vi när vi rödfärgar?

Vi använder oss alltid av äkta Falu Rödfärg när vi sprutmålar och är rekommenderade av Falu Rödfärg!
Vi erbjuder röd, ljusröd, svart och grå färg från Falu Rödfärg. Vid önskemål från kund kan vi även måla med andra typer av färg.

Vilken erfarenhet har vi av rödfärgning?

Vi är idag inne på 4:e generationen Rödfärgare och har således över 80 års erfarenhet av rödfärgning och övriga måleriarbeten. Ända sen 1940-talet har vi brunnit för att bevara och restaurera svenska gårdar och hus enligt gammal svensk tradition. Nils och Lars Asp är välkända på det uppländska slättlandskapet.
Inom familjen bär vi nu traditionen vidare och har satsat mycket de senaste åren på att förbättra administration, arbetsmetodik och kvalitetsuppföljning. Vi strävar ständigt efter att ge kunderna bästa möjliga service och erbjuda konkurrenskraftiga priser med högsta kvalitet.

Vilken utrustning använder vi när vi rödfärgar?

Vi har under många år både testat och utvecklat fram våra egna metoder och vår egna unika utrustning. Något vi är väldigt stolta över.
Denna utrustning gör inte bara att resultatet blir av högsta kvalitet utan att vi även blir tidseffektiva vilket gör att vi kan pressa våra priser.

Vad är bäst – handstrykning eller sprutmålning?

Många tror att det är mycket bättre att handstryka istället för att sprutmåla vilket inte riktigt stämmer.
Vid sprutmålning sprutar man alltid två lager färg, från två olika håll. Detta säkerställer att färgen kommer in i träet ordentligt ifrån alla olika riktningar. Med sprutmålning kan man även lättare reglera så att färgmängden blir rätt. Detta är betydligt svårare vid handstrykning. Målar man för tunt håller inte riktigt färgen och man riskerar att färgen blir flammig, lägger man istället på för mycket kan färgen krackelera och lossna.
Dessutom spar man en väldans massa tid på att sprutmåla, tid som man istället kan lägga på att njuta av den svenska sommaren!

Hur ofta ska man måla?

Hur ofta man behöver måla om sina byggnader beror lite på. Främst beror slutresultatet och hållbarheten på vilket underarbete man gjort. Vilken typ av färg man använder är även viktigt för färgens hållbarhet. Sist men inte minst spelar faktorer som byggnadens läge samt väder och vind även in.
Vi rekommenderar att man rödfärgar var 10 – 15 år.

Fasadtvätt eller borstning?

För bästa vidhäftning och hållbarhet rekommenderar vi alltid fasadtvätt. Vid fasadtvätt gäller både våra och Falu Rödfärgs fullständiga garantier.
Borstning är den gamla traditionella metoden för underarbete. En metod som inte alltid ger riktigt önskat resultat, tar lång tid och är ett rätt tungt kroppsarbete.
Vi använder oss istället av och rekommenderar fasadtvätt. Detta är även denna metod Falu Rödfärg rekommenderar. En metod som är otroligt effektiv, ger ett bra resultat och är mer tidseffektivt. Det gäller dock att man använder rätt utrustning och har kunskapen hur man ska tvätta för att inte bara vattna fasaden och riskera fuktskador.
Fasadtvätten sker ungefär 1 – 2 veckor före rödfärgningen.
Vi har precis som inom rödfärgningen utvecklat egna arbetsmetoder samt utrustning som säkerställer hög kvalitet på tvätt och ett bra underarbete för bästa resultat vid rödfärgning.

Täcker vi vid rödfärgning?

Som kund kan du alltid välja om du vill täcka själv eller om du vill att vi ska göra det åt dig. Vid täckning täcker vi bland annat fönster, tar ner stuprör, täcker fasadlampor med mera.
Vi rekommenderar alltid att målning av foder och övriga snickerier sker efter rödfärgning då stänk av rödfärg kan förekomma oavsett täckning. Dessutom får övrig färg samma livslängd som rödfärgen.
Självklart täcker vi även av efter utfört arbete.

Tilläggsbeställningar?

Vi erbjuder inte bara rödfärgning utan även tjänster så som fungicidbehandling, fasadtvätt, täck/avtäck, målning av taktorn, höghöjdsarbeten, takmålning, vit/svartmålning, fönstermålning, borttagning av träd, takbehandling och mycket, mycket mer.
Fråga oss så hittar vi en lösning på det mesta!

Målar vi taktorn?

Självklart gör vi det!
Vi möter ofta kunder som har svårt att få hjälp med att måla sina taktorn. Vi sprutar gärna era taktorn i samband med övrig rödfärgning. Vi har två stycken liftar som gör att vi enkelt kan rödfärga era taktorn, eller komma åt på andra lite högre och komplicerade objekt.

Hur högt kan vi sprutmåla?

Vi har två stycken liftar som gör att vi kan komma upp på väldigt höga höjder för målning eller behandlingar. Med vår ena lift tar vi oss upp på 16 meter, och den andra 28 meter. Alltså har vi bra och ordentlig utrustning även för arbeten på höga höjder.

Vad målar vi, var målar vi, och när målar vi?

Vi sprutmålar framför allt ekobyggnader men även bostadshus med äkta Falu Rödfärg. Vid önskemål från våra kunder målar vi även annat så som tak, snickerier, portar med mera.
Vårt huvudområde är Uppland, Stockholm, Västmanland och Södermanland, men tar oss mer än gärna längre bort om så önskas. Inget objekt är för långt bort eller för krångligt!
Vi målar alltid så länge vädret tillåter, men huvudsäsongen är ungefär april – september.

Hur går det till om jag vill rödfärga?

Ring eller maila till oss på kontoret. Då svarar vi på eventuella frågor eller kontaktar er samma dag!
Telefon: 018 – 50 50 40
Mail: kund @ rodfargarna.se
Bor ni i närområdet bokar vi in en så kallad mängdning på plats där vi kommer ut till er och fotar samt mäter allt som ska målas. Bor ni längre bort kan ni maila in material till oss.
Sen räknar vi på era anbud. Behandlingstiden ligger idag på 1 – 3 dagar. Vid semestertider ligger behandlingstiden på ca 1 vecka.
När anbudet är klart så skickar vi det till er. För snabbare återkoppling mailar vi gärna anbudet.
Är ni nöjda med anbudet och väljer att acceptera planeras ni omgående in i kalender och vi kommer och utför arbetet hos er. Ju snabbare återkoppling, desto snabbare kan vi planera in er!

Hur gör jag om jag bor lite längre bort?

Eftersom vi inte kan åka och titta på alla objekt, och framför allt inte de som ligger lite längre bort får ni gärna maila in material så kan vi räkna på era objekt precis som vanligt.
Det vi behöver är bilder på alla byggnader. Lättast är att ta en bild snett från varje kortsida så att både kort- och långsida kommer med på bilden. Vi behöver även bilder på eventuella utbyggnader, taktorn och liknande.
Förutom bilder behöver vi mått. Längd och höjd på varje kort- och långsida.
Det vi alltså behöver är byggnadens längd, bredd, höjd till takfot och höjd upp till nock. 
Detta material mailas till kund@rodfargarna.se.

Kan jag dela upp arbetet?

Självklart kan du det!
Hos oss är det rätt vanligt att man väljer att göra vissa delar av gården ena året, och så fortsätter man året/åren efter. Framför allt på de lite större gårdarna. Kanske vill man rödfärga ett år och vitmåla året efter. Ni väljer helt enkelt själva hur ni vill lägga upp arbetet.
Vid fler frågor är ni varmt välkomna att ringa till oss på kontoret!

Röd färg till att färga huset

Hittade du inte svar på det du sökte? Hör gärna av dig till oss med dina frågor.